Blog

Brz i efikasan način da se rešite problematičnog plugina

Ako imate problem na sajtu a ne dobijate poruku o grešci, ovo je brz i efikasan način za lociranje problematičnog plugina (ako je problem u pluginu) koji je doveo do pada vašeg WordPress sajta.

Postoje slučajevi kada ćete primiti poruku o grešci u frontendu ili backendu vašeg sajta pa tada neće biti problem da locirate problem ali postoje i oni slučajevi kada se to neće desiti. Ako imate gomilu instaliranih pluginova, način koji je biti objašnjen će vam pomoći da identifikujete problem. Ako imate npr. dvadeset i više instaliranih i aktiviranih pluginova možete probati da isključite svaki od pluginova koji su instalirani. Pošto to zahteva postupke isključivanja plugina i refresh-ovanje sajta to će vam oduzeti prilično vremena.

Pre nego što pređemo na konkretno rešavanje problema vredi napomenuti da vam na sajtu ne treba gomila pluginova i da u mnogo situacija možete postići rezultate bez instalacije bilo kog softwarea. Evo kratkog rezimea zašto trebate da izbegavate korišćenje pluginovea kada ste u mogućnosti da to uradite:

1. Svaki plugin ima svoje ažuriranje, mnogo pluginova znači mnogo ažuriranja, a dobro je poznata činjenica da neredovno ažuriranje samog WP-a i pluginova može dovesti do bezbednosnih propusta vaše instalacije.

2. Više pluginova veća potrošnja serverskih resursa.

3. Postoji 35.000 pluginova. Nisu svi perfektni i “utegnuti” tako da niko ne garantuje da će npr. free plugin raditi posao bez bugovanja.

4. Svaki put kada vršite update WordPressa izlažete se riziku da će zbog nekompatibilnosti vaš sajt ima tehničkih problema.

Pluginovi za koje ste smatrali da će vam život učiniti lakšim su možda nepotrebni. Da li vam je zaista potreban plugin ka društvenim mrežama u vašem footeru? Odgovor je ne. Nekoliko ikona koje vode ka društvenim mrežama, fino stilizovanih kroz CSS, u tekstualnom widgetu mogu završiti isti posao. Ovo vam može oduzeti desetak minuta više ali ne zaboravite da nemate nepotrebni plugin koji će uskoro tražiti update.

Kako rešiti problem?

1. Ulogujte se na vaš sajt preko FTP klijenta;
2. Idite u wp-content folder a zatim u njemu locirajte plugins folder;
3. Promenite naziv plugins foldera u npr. plugins-off folder. Ovaj potez će isključiti sve aktivne pluginove. Sada refrešujte svoj sajt i na taj način ćete videti da li postoji konflikt vezan za pluginove. Sada smo na pola puta od rešenja problema. Ako problem postoji to znači da postoji plugin koji uzrokuje probleme;
4. Promenite naziv foldera iz plugins-off u stari naziv plugins;
5. Uđite u vaš plugins folder i u njemu napravite 000 (nula-nula-nula) folder. Ovaj naziv foldera je iz praktičnog razlika jer će se naći na vrhu listinga foldera i olakšati vam rad;
6. Obeležite sve foldere pluginova i prebacite ih u 000 folder;
7. Prebacujte jedan po jedan plugin iz foldera 000 u folder plugins (ne zaboravite da se 000 folder nalazi u samom folderu plugins). Na svaki prebačeni plugin, refrešujte sajt da bi utvrdili problem;
8. Kada prebacite plugin koji stvara konflikt iz foldera 000 u folder plugins to će rezultirati problem sa stranom odnosno uzrokom koji ste zapazili ranije;
9. Vratite sve pluginove u folder plugins i vratite se na sajt i isključite problematičan plugin. Ovo će rešiti vaš problem.

Sada kada ste utvrdili o kom se pluginu radi, možete ga obrisati i naći drugi plugin koji će ga zameniti.

izvor: http://vibe.digital

About the author

dezareo

Piše o WordPress-u. Podstiče na akciju, deli ideje i motiviše ljude. U slobodno vreme trči, vozi bicikl, skija. Netaletnovan ali tvrdoglav gitarista.

3 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

  • Odlični savjeti. Ako dođe do ovog problema i kada je neophodan “rudarski” posao 🙂 Moj savjet je da bi se koliko je moguće ovaj dio izbjegao koriste što pouzdaniji pluginovi, svaki od njih da se dobro istestira prije korišćenja. Nema garancije, ali u nekim slučajevima može da smanji glavobolju.
    I ubjedljivo najgora situacija je kada svi odvojeno rade perfektno a zajedno prave nerješive konflikte.
    Sreća kada se riješi sukob je neprocjenjiva 🙂 🙂

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: