Blog

ICP (Intelligent Copy Paste) i linkovi do znanja

Sedim sa prijateljem koji radi u jednoj od poznatih IT kompanija, reč po reč, tema na temu dotaknemo se WordPress-a i novina u Android, IOS svetu.

Veli on meni kako je jedan od njegovih kolega koji je “vebaš” (vebaš – web developer, kako nas zove drugar) napravio karijeru na principu korišćenja tuđeg koda. Pomenut metod skraćivanja vremena u kodiranju nečeg nazvan je od strane njegovog kolege ICP. On se kune drugaru kako nikad nije u potpunosti savladao jQuery kao ni sam Javascript itd. al opet svaki put vešto je umeo da nađe određen kod i da ga primeni kad ”zagusti” iz prostog razloga, jer je znao da ga pročita i ako nije znao da ga samostalno napiše.

Čemu ovakav uvod?

Pošto u zadnje vreme ima dosta pitanja na temu: ”Kako problem rešiti ili kako da uradim ovo?”, rekoh sebi da malo proširim tu temu i dam bar neke smernice, koje će koristiti.

Malopre sam pomenuo da je internet riznica znanja samo treba znati kako i gde naći potrebnu informaciju. Snippeti umeju da dosta znače bilo da ih koristite iz svoje kolekcije ili tuđe. U ovom postu pisaću o knjigama i korisnim linkovima koji mi znače. Neki od linkova pružaju znanje i informacije, a neki gotov kod koji samo treba znati iskopirati i nalepiti pametno.

Knjige

Imam samo dve knjige da navedem koje su meni pomogle i dalje pomažu u radu sa WordPress-om.

Professional WordPress: Design and Development

Brad Williams, David Damstra, Hal Stern

 

Professional WordPress Development by Brad Williams

http://www.amazon.com/Professional-WordPress-Development-Brad-Williams/dp/111844227X

Ja sam je kupio pre dve godine preko Amazona i tvrdim da je to najboljih 17 dolara potrošenih. Moglo bi se slobodno reći da je ovo nezvanična WordPress Biblija. Sve što vas je ikad interesovalo u vezi WP naćićete u ovoj knjizi dobro dokumentovano i objašnjeno od toga kako instalirati WP podesiti ga preko toga kako napraviti temu, šta su hook-ovi, filteri, preko toga kako napraviti plugin, šta su WP frejmvorci, poseduje veliku riznicu informacija i korisnih linkova.

Professional WordPress Plugin Development

by Brad Williams, Ozh Richard, Justin Tadlock

 

professional-140510214500-phpapp01-thumbnail-4
http://www.amazon.com/Professional-WordPress-Plugin-Development-Williams/dp/0470916222

Isti glavni autor je proširio temu tako što je napisao nastavak koji se bavi temom izrade WP plugin-a, tako da detaljnije od ovog ne može biti.

Linkovi

CODEX

https://codex.wordpress.org/

Smatram da je svakom ko se želi baviti WordPressom, CODEX glavni ‘‘must have’‘ bookmark, WordPress je u potpunosti dokumentovan tako da njegova support stranica pruža sve potrebne odgovore i kako se to ”nešto” implementira, podešava, piše.

SUPPORT

https://wordpress.org/support/

Ako se zaglavite i bude ona ”đe ba zapelo?” imamo na raspolaganju WP Support, tako da je to sledeći link koji treba posetiti radi daljih informacija i rešenja problema.

StackOverflow

http://stackoverflow.com/

Riznica znanja i rešenja za svakog IT-evca, jednostavan sajt koji funkcioniše kao veliki Q&A forum, pokriven je svaki aspekt developing priče. Kad bih se zaglavio sa problemom često, veoma često sam tu nailazio na rešenje.

WPBeginner

http://www.wpbeginner.com/

Odličan sajt koji se bavi samo jednom tematikom, a to je WP mnogo tutorijala, vesti i mala prodavnica pluginova takodje.

WPTavern

http://wptavern.com/

Ne treba ga posebno predstavljati meni jako drag sajt (Ako želite biti u toku sa dešavanjima sa zajednicom ima dobar podcast)

WordPress TV

http://wordpress.tv/

WordPress tube koji ima različite teme na raspolaganju, možda nađete nešto korisno. Uglavnom su snimci sa različitih kampova ili meetup-ova.

WPMayor

http://www.wpmayor.com/

WP vesti, pluginovi, pregledi tema vesti

ICP rešenja

CSS tricks

https://css-tricks.com/snippets/wordpress/

WordPress snippets

http://generatewp.com/

http://wpsnipp.com/

http://wp-snippet.com/

http://www.wpfunction.me/

Web Snippets

http://codepen.io/

https://jsfiddle.net/

 

Podcast

Malo možda off topic al smatram da podcast ume da bude takođe bitan izvor informacija ako ne i zabave,preporučujem dva podcast-a koje smatram vrednim za praćenje:

The Dradcast

https://www.youtube.com/user/DradCast

WPwatercooler

https://www.youtube.com/user/WPwatercooler

 

Ova tema nema kraja, nadam se da sam malo pomogao oko “Gde šta i kako” pitanja.

About the author

Nikola Jeremić

Web dizajnom se bavim već šest godina, tu negde je došao WordPress i moja posvećenost njemu (sati i sati proučavanja), od tad sam pasioniran WordPress zaljubljenik

2 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: