Blog

Inspiracija – Niice, predstavljanje

Svakom ko se bavi bilo kojim kreativnim poslom potrebna je ideja, smernica, ona potiče od inspiracije. Nešto što nas vuče, motiviše daje viziju kako nešto što želimo da kreiramo treba da izgleda. U web dizajnu ta stavka je jednako bitna kao i u bilom kom kreativnom zanimanju. Znati preneti misao u gomilu kodova i ko zna koliko redova istih, jednaka je umetnosti.

Čitajući jedan od omiljenih magazina koje pratim već dve godine, “Web Designer” (topla preporuka svima), naišao sam na jedan interesantan članak o navedenoj temi.

Dakle, jedan tim napravio je search engine koji ima samo jednu svrhu a to je inspiracija za UX, UI, Grafičke/Web dizajnere, zove se “Niice”, sam dizajn je jako interesantan to je prvo što se da primetiti i u skladu je sa popularnim trendovima.

Naime Niice je napravljen na konceptu moodboard-a. Ukratko Moodboard iliti Kolažna tabla kako bi se kod nas to prevelo je princip iz grafičkod dizajna, gde na velikoj tabli iglicama kačite slike, isečke vezane za projekat na kom radite. Kače se (nasumično, složeno) delovi nekog teksta zbog fonta, slike koje će vam služiti kao referenca zbog oblika, boja, dizajna.

Pretraga se dosta razlikuje od Google pretrage za slike i usmerena je na sam grafički prikaz zadatog pojma od prikazivanja umetničkih dela, postera do web dizajn rešenja. Sve je jako lepo spakovano i uređeno moram reći da me više oduševljava pretraga u Niice-u nego kod Google image-a, jer neće se desiti da zaluta neka slika koja nema nikakve veze sa onim što ste postavili kao kriterijum u upit, (barem se meni do sad nije desilo). Dosta raspored slika podseća na Pinterest galeriju što je po meni samo jedan veliki plus. Možete napraviti svoju tablu referenci i sliku kopirati (pinovati) u nju i tako uvek imati dostupne reference u bilom kom trenutku. Da bi ste koristili opciju morate napraviti svoj profil što nimalo nije naporno i teško, kao slobodan korisnik možete imati do pet svojih tabli a za dodatni broj tabla i naprednije opcije plaća se mesečna odnosno godišnja članarina. Ja već dobrih mesec dana Niice koristim kao “free user” i nemam potrebe za jačim opcijama. Niice možete koristiti i kao običan search tool bez pravljenja profila i radiće isto tako dobro.

Sve u svemu topla preporuka od mene za sve kolege da probaju.

About the author

Nikola Jeremić

Web dizajnom se bavim već šest godina, tu negde je došao WordPress i moja posvećenost njemu (sati i sati proučavanja), od tad sam pasioniran WordPress zaljubljenik

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: