Blog

Integracija Mandrill servisa i Email template-a u WordPress

Verovatno je većina vas čula za MailChimp servis za slanje mailova. Prilično je jednostavan za korišćenje i jedan je od najboljih načina za oglašavanje putem mail kampanja. Manji broj ljudi zna da postoji i Mandrill koji je napravila ista kompanija, a koji služi kao transportni layer i nema sve funkcije kao i MailChimp ali nudi bolji stepen integracije na sve poznate platforme, izmedju ostalih i WordPress.  Za potrebe ovog članka neću se baviti mogućnostima za oglašavanje, već korišćenjem MandrillApp API-ja za slanje mailova sa sajta koji će sigurno stići u inbox korisnika bilo da je reč o registraciji, izgubljenom passwordu ili nekom vidu notifikacije.

Problem je što su veliki servisi kao Yahoo, Hotmail pa čak i Gmail počeli da bivaju prilično paranoični kada je spam u pitanju.  Mnogo posla je potrebno da se obavi kako bi vas server, odnosno izlazna IP bila podobna da salje mail na njih. Bilo da ste na svom serveru ili shared, rezultat je isti. WordpPess po defaultu koristi PHP mail() funkciju da pošalje mail i on skoro uvek stiže u spam, ako uopšte stigne. Bolja opcije je da se koristi neki SMTP account i da WordPress, šalje kroz njega (WP  SMTP) ali i tada zavisite od toga kako je podešen server na kome se taj mail account nalazi.

Rešenje nudi integracija sa eksternim servisom. Mala je verovatnoća da će za potrebe normalnog sajta biti neophodno poslati više od 12.000 mailova mesečno i da će biti potrebe za bržim slanjem od 250 mailova na sat. Sam proces je veoma jednostavan. Potrebno je registrovati se na MandrillApp sajtu, koristite validne podatke i email kome imate pristup da bi izbegli eventualne probleme kasnije, iako sama registracija ne zahteva verifikaciju. Po registraciji u sekciji „Settings” Napravite API key. Već sa ovim možete koristiti gorepomenuti WP SMTP plugin za slanje mailova.

mandrill-settings

Međutim, korišćenjem plugina koji je Mandrill napravio, integracija je još lakša i nudi neke dodatne opcije. Kao na primer integrisani dashboard widget sa brzom statistikom.

dashboard-statistika

i zasebna strana sa detaljnim prikazom. Dakle, preuzmite wpMandril i u njegovoj sekciji za podešavanja unesite generisani API key, kao i informaciju od koga mail stiže i koji je reply mail (najbolje je koristiti mail koji ste koristili za registraciju na mandrill servis, a nalazi se na domenu kao i vaš sajt). Ovi podaci će se prikazivati u hederima mailova. Sa ovim ste spremni i svaki mail koji ode sa vašeg sajta završiće u inbox-u korisnika.

odlazni-mail

Međutim, idemo i korak dalje. Posto nije obraćena naročita paznja na estetiku mailova koje WP šalje, a veoma lako ih je napraviti boljim – skinite WP Better Emails i podesite kako želite da vaš email izgleda, default podešavanje je prilično dobro.

wp-better-emails

Imate potpunu slobodu da napravite da izgledaju kako god želite koristeći integrisani WP-Like editor.

Sa ova tri dodatka vaš sajt će delovati daleko ozbiljnije i bićete sigurni da je mail stigao do svog odredišta. Ovo je samo deo mogucnosti simbioze MandrilApp-a i WordPress-a. U nastavku sledi tutorial kako da koristite ovu simbiozu za pravljenje jednostavnih email kampanja, kao i kako da verifikujete domen za korišćenje MandrilApp servisa i podesite SPF i DKIM DNS record-e.

Tags

About the author

Luka Petrović

WordPress Developer sa dugogodišnjim iskustvom. Specijalizovan u prilagođavanje WP interfejsa za posebne namene i izradi namenskih aplikacija. U slobodno vreme se bavi održavanjem hosting servera za kolege developere i mali krug srećnih klijenata.

4 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: