Blog

Istraživanje dev scene u Srbiji

istrazivanje-dev-scene

Više od 10 različitih IT organizacije iz Srbije pokrenule su prvo istraživanje domaće programerske zajednice sa namerom da se kroz svaka naredna prati njeno stanje, potrebe, stavovi i progres. Pridruži se, posveti svojih 5 minuta i saznaj gde je tvoja pozicija u njoj.

IT je jedna od retkih grana u Srbiji koja beleži konstantan rast i u kojoj je potreba za zapošljavanjem novog kadra veća od mogućnosti tržišta radne snage, a zarade developera prema nezvaničnim informacijama su sve više i više. Zajedno sa jačanjem zajednice, raste i broj organizacija koji je posvećen njenom rastu, a istraživanje dev zajednice je prvi projekat u kome smo se svi udružili.

Želimo da dobijemo što bolji uvid u domaću zajednicu — želimo da saznamo odakle dolazi najviše Java/.NET/JS/itd. developera, kako napreduju, u čemu uživaju, šta planiraju — oni sa fakultetom i samouki, iz kojih gradova, zaposleni i firlenseri. Ko je najaktivniji na open-source projektima, ko planira skok u preduzetništvo, koliko njih frilensuje i pored posla itd.

Ono što mi kao zajednice želimo da saznamo je na koji način možemo kreirati kvalitenije programe i sadržaje za programere, ali i da pratimo progres naše zajednice u budućnosti kroz dalji razvoj. Verujemo da ova anketa može vremenom postati značajan faktor u utvrđivanju kretanja domaće IT scene i da je svima u IT zajednici potreban takav uvid, a kad već ne postoji, odlučili smo da ga napravimo.

Ovo je ujedno i prvi projekat koji udruženo sprovode organizacije koje se bave razvojem IT-a u Srbiji — u sastavljanju ankete su učestvovali i podržavaju je Agile Coaching Serbia, DaFED, Drupal Srbija, Hadoop Srbija, HeapSpace, Honorarci.rsIT Serbia Podcast, JS Belgrade, LevelUp, PHP Srbija, Silicone Drinkabout, Startit,Unity Srbija, WP SrbijaWebinarium.

Anketa je potpuno anonimna i trebalo bi da se popuni za manje od 7 minuta.

POPUNI ANKETU

About the author

Milan Ivanovic

Frontend developer with extensive web development and web design experience. Creating high-end, responsive websites using WordPress. One of the founders @WPSerbia

3 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: