WPNS 12. meetup
Blog WordPress Meetup WPMeetupNS

Izveštaj sa 12. meetup-a WPNS – UpWork i WP bezbednost

Najnovije izdanje WPNS je pokazalo da je interesovanje za rad WordPress zajednice u Novom Sadu veliko. Pokrili smo puno tema na prethodnim sastancima, ali je ostalo još malih tajni velikih majstora WordPress-a koje članovi WordPress zajednice u Srbiji mogu da otkriju svim zainteresovanim slušaocima. U ponedeljak 16.aprila 2018, predstavila su nam se dve predavača iz Beograda.

Platforma UpWork

Prvo je Nikola Cvijanović ispričao svoja iskustva u radu preko UpWork platforme. U predavanju koje je imalo engleski naslov: “Freelancer – upWork Tips & Tricks”, Nikola je savetovao nove i stare “slobodnjake” (eng. freelancers) kako da se uhvate u koštac sa konkurencijom na UpWork-u. Objasnio nam je kako da napravimo dobar portfolio, kako da napravimo ponudu koja će biti primamljivija za poslodaca, zašto ne treba da idemo ispod zacrtane cene, koja je to linija koju ne treba da pređemo kada je u pitanju poslovna ponuda.

Naravno, završen posao treba naplatiti. Nikola nam je objasnio kako da uspešno naplatimo ono što smo uradili. Možda zvuči neverovatno: “It’s jungle out there”, reče neko. Nisu samo naši “kontraverzni biznismeni” stručnjaci u neplaćanju radnika. Međunarodno tržište krije i takve ljude, ali u većini su pošteni i vredni poslovni ljudi koji cene svoj i tuđ rad.

UpWork Predavanje

Da ne zaboravimo

Nakon predavanja je usledila lavina pitanja u trajanju od pola sata. Pošto je drugi predavač nestrpljivo čekao da počne svoje izlaganje, obećali smo svim zaintresovanim da ćemo se uskoro opet videti. Nikola će nam na jednom od sledećih sastanaka preneti nove utiske o svom UpWork angažmanu. Pitanja Nikoli Cvijanoviću možete postaviti i na Facebook grupi.

WordPress bezbednost

“Da li vam je neko hakovao veb-sajt? Da li vam se desilo da vam na naslovnoj strani sajta osvane gusarska zastava?”, pitao je posetioce naš drugi predavač.

Naravno, svima je zastala knedla u grlu. Da li je pala poneka suza? Možda. Svima se sigurno vrtela u glavi slika trenutka u kom su shvatili da su im sajt, po prvi put u novijoj istoriji, preuzele “nečiste sile”. Nastala je tišina. Srećom, niko nije pao u nesvest.

Iza skromnog naslova…

Igor Hrček je svoje predavanje nazvao “WordPress bezbednost”, pa su neki članovi WPNS zajednice očekivali da ćemo opet “prežvakavati” temu: “Kako instalirati napoznatiji bezbednosni plugin i zašto aktivirati samo opcije na prvoj i drugoj strani u meniju “plugin settings”?” Oni koji su došli na sastanak prisustvovali su spektaklu koji je Igora zadržao na bini više od dva sata. Verovali ili ne, vreme je brzo proteklo. Svoje dugogodišnje bogato iskustvo u radu sa zaštitom veb-sajtova, Igor je nesebično podelio sa nama. Prvo kroz predavanje koje nam je otkrilo da ne dodajemo sve i svašta na naše sajtove, da pazimo šta radimo i od koga uzimamo hosting, a zatim i kroz odgovore na pitanja.

Običaj na WordPress sastancima je da slušaoci, u svakom trenutku, mogu da pitaju predavača da im pojasni svoje izlaganje ili da im objasni nešto vezano za temu o kojoj trenutno priča. Na taj način se diskusija proširila, a na kraju predavanja je prerasla u veoma dugu i poučnu Q&A seansu. Ljubaznošću StarIt centra, dobili smo zeleno svetlo da ostanemo koliko god dugo želimo u sali za sastanke, pa smo tu mogućnost i iskoristili.

WPNS poručuje: To nije sve

Na kraju smo se dogovorili da nam Igor Hrček za WPNS održi radionicu u Novom Sadu na kojoj ćemo obraditi jednu od najzanimljivijih tema u WordPress svetu: “Kako napraviti WordPress temu?” Uskoro ćemo na ovom saju sajtu u kategoriji WordPress Srbija – Novi Sad pripremiti najavu za ovu radionicu, a do tada možete proučavati slajdove sa predavanja WordPress zaštita, (potražite na ovoj strani) za koje možemo sa sigurnošću reći da je bilo fantastično.

Vidimo se u maju na radionici i na novom meetup-u.

About the author

Stevica Golosin

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: