Blog

O minimalističkom dizajnu i WordPress-u

Teorija minimalizma

Osnova dobrog dizajna čini jedinstvo funkcionalnosti, ekonomičnosti i svrsishodnosti u određenim životnim uslovima. Pre svega ono što izdvaja minimalizam kao pristup dizajnu je redukcija subjekta na najosnovnije elemente. Veliki uticaj na nastanak minimalističkog pristupa dizajnu imao je osvrt na tradicionalni japanski dizajn i arhitekturu. Jedna od glavnih parola minimalizma je “Manje, ali bolje”. Ogleda se u korišćenju malog broja oblika, korišćenjem jednog oblika ili malog broja sličnih oblika za komponente da bi se postiglo jedinstvo dizajna.

Kada je nastao minimalizam vizuelnog i gde?

Minimalizam u vizuelnoj umetnosti nastaje šezdesetih godina u New Yorku. Ova intelektualna vrsta umetnosti se sastojala od malo elemenata koja je gledaoca primoravala da sam analizira umetnička dela i donosi zaključke.

Minimalizam u web dizajnu?

Minimalizam u web dizajnu je i te kako prisutan. Pre svega, uklanjanje suvišnih elemenata sa web strane dovodi do toga da se posetilac fokusira na ono što je bitno i važno na sajtu. Minimalizam prikriva sve nedostatke vaše internet prezentacije svojom jednostavnošću. Kako živimo u svetu brzih akcija gde korisnici znaju koliko je lako i brzo prebacivanje sa jednog sajta na drugi, pritom sakupljajući korisne informacije, mi minimalističkim pristupom dizajnu fokusiramo pažnju korisnika na informaciju koja će kvalitetno biti predstavljena.

Pažnja korisnika neće biti zagušena mnoštvom detalja, sadržaj će biti jednostavan za čitanje, raspored elemenata na web strani neće zamarati pogled, tu neće biti detalja koji će im odvratiti pažnju od onog što je bitno.

Evo nekoliko free WP tema inspirisanih minimalističkim pristupom u web dizajnu:

Daily, tema za portfolio sajt ili blog sajt

wp2

Illustratr, minimalistička portfolio tema

wordpress_themes_03

Hoffman, blogerska minimalistička tema

wordpress_themes_10

Rams, još jedna WP tema inspirisana minimalizmom

wordpress_themes_13

Semicolon, tema koju koristi wpserbia.rs takođe koristi minimalistički pristup web dizajnu.

About the author

dezareo

Piše o WordPress-u. Podstiče na akciju, deli ideje i motiviše ljude. U slobodno vreme trči, vozi bicikl, skija. Netaletnovan ali tvrdoglav gitarista.

2 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

 • Super text i hvala na listi tema.

  Ono sto je bitno pomenuti u vezi minimalizma u web dizajnu je to da mu se moze prici sa dve potpuno razlicite strane:
  1. Oduzimati elemente koji nisu potrebni (uklanjanje suvišnih elemenata sa web strane)
  2. Dodavati elemente po potrebi

  “Nije svejedno!” 🙂

  Jedna od metoda je poceti sa dizajnom UI-a za mobilne uredjaje i male rezolucije (velicine ekrana). Odmah ce se istaci svi oni najbitniji elementi i znacete sta je zaista najpotrebnije na sajtu / applikaciji. Dodavati elemente kako se velicina browser prozora povecava, ali samo po potrebi.

  Ako niste probali, imacete na pocetku cudan osecaj jer ste navikli na nesto drugo, ali cete brzo uvideti intuitivnost celog procesa.

  Veliki “like” za ovakav clanak na WP Serbia sajtu. Siguran sam da ce biti jos kvalitetnih.

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: