šta je gutenberg editor naslovna fotografija
Blog

Šta je Gutenberg Editor i kakve novine donosi WordPressu?

Iako se o njemu priča od prošle godine, ljudi još uvek ne znaju šta je Gutenberg Editor i na koje načine će izmeniti WordPress kakav znamo i koristimo danas.

Bilo da ste novi u WordPressu ili ga već godinama koristite, jedno je sigurno. Gutenberg Editor iz korena menja način na koji doživljavamo i koristimo WordPress. Skraćuje vreme i ubrzava proces objava, daje više slobode i kreativnosti u kreiranju i upravljanju sadržajem, poboljšava samo korisničko iskustvo do (još uvek) nemerljivih razmera. Ali, pre svega, da krenemo redom.

Šta je Gutenberg Editor?

Ukratko, u pitanju je potpuno novi editor za kreiranje i uređivanje sadržaja, odnosno ključni deo WordPressa kao platforme. Dosadašnji editor je, kao što znate, poput Wordovog dokumenta (ili praznog platna) u kojem ispisujete ili unosite već pripremljeni sadržaj a potom naknadno dodajete fotografije i vizuale, video sadržaj i slično. Sam taj čin dodavanja novih elemenata, kao i uređivanje teksta u sadašnjoj režiji izgleda – pa, pomalo prevaziđeno i (naročito za početnike) pomalo komplikovano. Ako ne komplikovano, a ono nepotrebno opterećeno suvišnim koracima iliti klikovima.

Gutenberg Editor menja sve to u sasvim drugačije korisničko iskustvo. Zasnovan na blokovima, ono što Gutenberg Editor radi jeste da uprošćuje sve što oko sadržaja treba raditi – bez potrebe da znate niti jednu liniju koda.

Nešto poput igranja sa Lego, Gutenberg Editor omogućava da sadržaj slažete poput kocki, menjate im mesto, boju, veličinu fonta, dodajete fotografije, vizuale, klipove, prezentacije i sve drugo što vam može pasti na pamet – uz što manje klikova i unutar samog editora!

I, što je najbolje od svega, promene su vidljive trenutno, a ne kao u dosadašnjem editoru, gde morate sadržaj da sačuvate, a potom da kliknete za otvaranje novog prozora i Preview moda samog teksta. Mnogo više od pukog editora, Gutenberg Editor je takozvani Page Builder, odnosno alat koji pomaže da uređujete stranice na svom blogu ili sajtu.

Kako to u praksi izgleda, možete videti u ovom videu:

ili se i sami uveriti na ovom javnom probnom linku.

Gutenberg Editor je za sada dostupan kao plugin, dok se njegova integracija u samu WordPress platformu od 5.0 updatea. Ono što takođe znamo jeste da će, bar za prvo vreme, dosadašnji Visual editor biti i dalje dostupan, dok se ne naviknemo na promenu i dok sam Gutenberg Editor ne izađe iz Beta faze.

Promene kao takve uvek nailaze na neku vrstu otpora, pa je to slučaj i sa Gutenberg Editorom. Zamera mu se da zadaje muke developerima i naročito onima koji svoj rad i teme zasnivaju na Page Builderima; da još uvek nije spreman za integraciju sa samim WordPress kodom; da nije kompatibilan sa postojećim pluginovima i kodovima; da isuviše komplikuje uređivanje i rukovođenje sadržajem… Na pitanje kome je namenjen, Matt Mulenweg je na prošlogodišnjem State of the Word odgovorio sledeće:

Gutenberg Editor gradimo za ljude koji su novi u objavljivanju i WordPressu. Treba da bude moćan i intuitivan ali će i developeri i njihovi klijenti imati dosta koristi od njega.

Sve u vezi Gutenberg Editora je namenjeno boljem, kvalitetnijem i sveobuhvatnijem kreiranju i upravljanju sadržajem. Ako ste makar jednom pisali nešto na Mediumu ili objavljivali na LinkedInu, Gutenberg Editor je daleko napredniji i kvalitetniji oblik toga.

Još jednom, pozivamo vas da testirate Gutenberg Editor i sami se uverite na koje sve načine poboljšava rad na vašem blogu ili sajtu. Takođe, sve predloge, sugestije i kritike možete slati na ovu formu i tako doprineti razvoju i unapređenju Gutenberg Editora .

Za kraj, pogledajte i ovo sjajno predavanje Mortena Rand-Hendriksena sa prošlogodišnjeg WordCamp US:

Još više detalja i pojedinosti o Gutenberg Editoru možete saznati iz prve ruke, na predstojećem WordCamp Europe 2018. Predavanja, radionice i razgovor sa ljudima koji kreiraju i unapređuju Gutenberg i WordPress i sve to u Beogradu? Ne čekajte časa, kupite kartu još danas (veoma malo ih je ostalo) i vidimo se od 14. do 16. juna u Sava Centru!

About the author

Ivana Ćirković

1 Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: