Blog

WordCamp Belgrade 2015 (Gluten Free Story)

Sumiranje događaja na kraju nije lak zadatak pogotovo kada ste učesnik. Biti objektivan je jako teško, sa obzirom da sam još uvek pod utiskom, subjektivan biti je lakše al’ pokušaću da se držim nekakve sredine.

Sa velikim oduševljenjem i nestrpljenjem sam očekivao 18. april i 19. Organizovati ovako veiliki događaj i to još prvenac na ovom prostoru nije nimalo lak zadatak ali je vredan svake pohvale. Na početku bih voleo da se zahvalim svim učesnicima, gostima i predavačima na vrednom doprinosu WordPress zajednici. Posebnu zahvalnicu želeo bih da uputim organizatorima, volonterima i sponzorima na čelu sa Milanom Ivanovićem.

Najviše volim kad događaj odiše profesionalizmom i opuštenom atmosferom u isto vreme. Takav je slučaj bio i sa #WCBG. Cilj ovakvih skupova je po meni barem druženje, širenje znanja i upoznavanje, cilj kao takav je u potpunosti postignut. Znam da nije bilo lako naći teme i predavače, tako da ću gledati da opišem kakav je utisak svako od njih na mene ostavio.

DSC_3987

Dragan Nikolić – Sama tema kao uvodna je sasvim odgovarala otvaranju, i ako se bavi temom koju, manje više svi znamo, u potpunosti je zadovoljila kriterijume kao takva. Možda se samo u jednom trenutku malo otišlo šire, al sam predavač je uspeo da prenese suštinu.

DSC_4064

Bjorn Johansen – U kratkim crtama sa lepom komparacijom (restoran, konobar, gost), suština je prenesena na elegantan način tako da i početnik koji nije upoznat sa terminologijom je u stanju da razume napredne opcije koje donosi nam HTTP/2.

DSC_4183

Miloš Čolaković – Ja sam upao na pola predavanja, ručak me je malo zadržao (za hranu moram reći da je bila izvrsna, imao sam prilike da probam prvi put neka jela i pao sam na na teme, nisam znao da kombinacija voća i povrća može biti tako dobra) žao mi je što sam propustio pola predavanja, pratio sam ostatak iz kafića, live code predavanje je bilo u pitanju. Tema optimizacija radnog okruženja. Jako dobra prezentacija!

DSC_4220

Ivelina Dimova – Sa Gitom sam počeo da radim pre jedno par meseci, koliko toliko sam uspevao da razumem workflow, a ovo predavanje je razjasnilo neke nedoumice i dalo korisne savete, pošto kompanija u kojoj radim ne koristi Git, već trenutno ima svoj sistem kako rukovodi projektima i njihovim verzijama.

DSC_4299

Zoran Ugrina – Do sada nisam nikad radio sa WP Rest API, zvuči jako zanimljivo. Zoran me je zainteresovao da se pozabavim pristupom i opcijama koje nudi pomenuto rešenje.

DSC_4449

Mario Peshev – Sama prezentacija nije bila opširna, bavila se mogućnostima koje nudi WordPress kao servis za usluge (SaaS), akcenat je bio na mogućnostima i uslovima kada treba primeniti WP kao rešenje, mislim da je predavač želeo da zagrebe samu tematiku i je približi kroz određene vodilje i primere.

DSC_4509

Marko Uskoković – Kako postići maksimalnu dostupnost sajta kroz određene mehanizme i servise sa obzirom da dolazi od profesionalca (Marko radi za kompaniju „ Mainstream“ koja je jedan od Platinum sponzora #WCBG), bila je više showcase tehnikalija, za advance grupu slušalaca.

DSC_4574

Luca Sartoni – Najbolji predavač na WCBG-u (lično mišljenje), Bavio se jako zanimljivom temom A/B testiranjem. Dobrom praksom veoma rečito i praktičnim primerima je objasnio Growth Hacking i testiranje opcija u projektima, držao je radionicu drugi dan iz javnog govora tj kako održati uspešno prezentaciju. Praktičan, harizmatičan, predavač sa bogatim iskustvom na tom polju.

DSC_4637

Sibin Grašić – Nije potrebno posebno predstavljanje jednom od najaktivinijih članova WPSerbia zajednice. Ovog puta se bavio svojom užom specijalnošću a to je optimizacija WordPress sajtova koje imaju masovni saobraćaj na dnevnom nivou, kroz jasno definisan i njemu svojstven način objasnio je najbolja rešenja koja trenutno postoje i način na koji se primenjuju.

DSC_4657

Marius Veltan – Marius je imao čast da održi završnu prezentaciju koja se bavila najboljom praksom i načinom kako treba da WordPress kod bude napisan.

Svako od predavača je na svoj način ispredavao temu koju je želeo, neke teme su mi bil više zanimljive neke manje. Svako od nas je zasigurno našao sebi favorite I polje interesovanja. Zaokružio bih opis predavanja sa rečima Luca Sartonia, citiram: “Javni govor ispred mase je privelegija”, a naša je sigurno bila da slušamo podeljeno znanje od gore pomenutih.

Možda sam za nečiji ukus kratko i površno napisao reviziju događaja, ali za sve je kriv after party koji se održao u Bašti Martaan, gde je bilo nastavljeno druženje kao šlag na tortu, a određene količine piva popijene su malo krive za blagu amneziju. Nadam se da će se ovo druženje ustaliti kao praksa i da će sledeći #wcbg biti još bogatiji sadržajem i posetiocima, a mi se vidimo na sledećem Meetup-u.

About the author

Nikola Jeremić

Web dizajnom se bavim već šest godina, tu negde je došao WordPress i moja posvećenost njemu (sati i sati proučavanja), od tad sam pasioniran WordPress zaljubljenik

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: