Blog

WordPress 2.2 – 4.5 Putešestvije sazrevanja

Noviteti su među nama pa da malo bacimo pogled na raskorak vremenski između recimo 2.2 verzije i sadašnje 4.5 dosta toga se poboljšalo i izmenilo. Sama platforma je kao i  internet sazrela i porasla u br. 1 CMS platformu, a sa obzirom da nam se bliži polako WordCamp Belgrade 2016, da malo bacimo pogled na sam istorijat i razvitak.

Od verzije 2.2 WordPress je eksplodirao buklvalno tehnički i viralno. Našao sam podatak, da je tada probijena granica od 1.000.000 korisnika tačnije bilo je 1.026.328 blogova online u vreme izlaska verzije 2.2 i još tad se videlo da je ozbiljna platforma za blogovanje. Neke ključne stvari su ubačene u sam core.Stoga sam i uzeo za presek ovu godinu i verziju kao početnu tačku. Davne 2007. godine jedna od  noviteta beše prelazak na jQuery biblioteku i njeno priključivanje core-u i to je bio veliki korak za samu platformu. Svakim sledećim apdejtom, sama platforma se „budžila“ sa sledećom najstabilnijom verzijom pomenute. Jedna bitna stvar se tad pojavila a to su widgeti kao opcija uključena u sam WP. Uglavnom za sidebar tada i korišćenje drag & drop ubacivanje elemenata. Orginalno je na početku su bili uključeni kao plugin, a od verzije 2.2 postali su neraskidivi deo sistema. Atom feeder je tad dobio punu podršku kao API.

Dodati su novi hookovi i filteri. Porađeno je dosta na samoj, optimizaciji i  brzini platforme. Ubačen je hook za korišćenje WYSIWYG editora koji nije baš bio bogat sa opcijama kakvog ga sad znamo (o visual builderu nije bilo ni pomisli). Dodata je opcija korišćenja internog mail funkcije u vidu phpMailera.

WordPress 3.0 – verzija je donela neke suštinske promene sa sobom a jedna od najbitnijih jeste spajanje WordPress MU platforme (Multi User ili WPMU) i WordPress-a platforme u jednu celinu i više ne biva odvojena grana razvijanja.

Custom Post types kucaju na mala vrata i čine WordPress jednom robusnom platformom za rad (do tada su se koristile samo kategorije za sortiranje).

Custom menu je dorađen sa Custom Woo Navigation, tačnije spojen je i čini veliku promenu i doprinos.

Dodato je da možete birati username pri instalaciji (do ove verzije bilo je samo default admin).

WordPress 3.1 – Dodat je Admin bar, internal page linking itd. Dosta je urađeno ali sad malo ubacujemo u treću brzinu.

WordPress 3.2 – Rečeno je zbogom IE6, MySQL4 i PHP4, dodat je Full screen edit mode.

WordPress 3.5 – Obogaćen je sa opcijama Media Library. Postaje globalni trend preko noći, polako al’ sigurno u vreme izlaska verzije 3.5 čini svaki peti web CMS sajt na internetu.
WordPress 4.0 – Dolazi sa glavnim promenama i poboljšanima. Birate jezik pri instalaciji, poboljšana instalacija pluginova, rad sa widgetima, samog interfejsa itd.

WordPress 4.4 – Dodat je responsive support u potpunosti, API oEmbed koji omogućava da se eksterni sadržaj embeduje u WP sadržaj sa drugih WP sajtova.

U vreme izlaska ove verzije, broj pluginova za WP iznosi oko 40.000 što je stvarno brojka složite se, 74.6 miliona je urađeno u WP. Prevazišao je odavno blog mašinu i postao najbolji CMS sistem, naspram brojki sa početka teksta mogu samo reći jedno WOW. The New York Times, CNN su samo jedan od primera poznatih koji su se odlučili za WP.

Za kraj da opišemo novitete u svežoj verziji 4.5.

Dodati su Shortcuts opcije za formatiranje i uređivanje sadržaja, dodat je Live Responsive Preview tako da možete videti izgled u različitim formatima ekrana iz samog customizer-a .

Kao što se vidi WordPress-u predstoji duga i svetla budućnost neverujem da će se skoro pojaviti ozbiljna konkurencija.

Toliko od mene vidimo se svi na WordCamp Belgrade 2016

Tags

About the author

Nikola Jeremić

Web dizajnom se bavim već šest godina, tu negde je došao WordPress i moja posvećenost njemu (sati i sati proučavanja), od tad sam pasioniran WordPress zaljubljenik

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: