Blog

WordPress 4.4

Poslednja verzija WordPressa (nosi broj 4.4), za 2015. godinu je izašla devetog decembra a kao i njeni prethodnici nosi naziv “Clifford” po jazz trubaču Cliffordu Brownu. Ona dolazi sa novom temom Twenty Sixteen (poslednja tema bila je Twenty Fifteen koja izašla pre godinu dana). Kao i prethodna verzija teme i šesnaestica nosi responsive grid dizajn, fleksibilan header, vesele boje.

Ono što karakteriše poslednju verziju teme u WordPressu su fotke u responsive formatu. WordPress sada na pametniji način prikazuje fotografije i prilagođava ih različitim tipovima uređaja a za to ne traži bilo kakve modifikacije poslednje verzije teme.

Što se tiče promena “ispod haube” nova verzija WordPressa 4.4 donosi sledeće novine:

REST API

Prva faza REST API infrastrukture je integrisana u u core WordPress sajta. Ona će omogućiti developerima da programiraju sopstveni i prošire REST API u samom WordPRessu coru. U narednom periodu dosta će se raditi na unapređenju ove novine.

MULTISITE NETWORKS

Poboljšan multisite networks u WordPressu. Uvodi se nova klasa WP_Network koja će unaprediti upravljanje multisajtovima.

TERM METADATA

Uvodi se novi pojam u taksonomiji a glasi Term Metadata. Sada možemo kreirati metadata podatke i direktno ih povezati sa Term Metadata pojmom (add_term_meta(), get_term_meta(), i update_term_meta()).

COMMENT POBOLJŠANJA

Comment query poboljšanja: Comment queries sada imaju cash pa dolazi do poboljšanja performansi.
Comment forma takođe sa comment poljem ispred polja name, email i URL polja.

ZAKLJUČAK

WordPress 4.5 će neminovno izaći naredne godine ali nije precizirano kada će se to desiti (ne pre Aprila meseca). Ono što je izvesno je činjenica da se na novoj verziji već uveliko radi.

About the author

dezareo

Piše o WordPress-u. Podstiče na akciju, deli ideje i motiviše ljude. U slobodno vreme trči, vozi bicikl, skija. Netaletnovan ali tvrdoglav gitarista.

2 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: