Blog

WordPress 4.7

I ptice na grani znaju da je izašla nova verzija WordPressa pod brojem  4.7 a pod radnim nazivom “Vaughan”. Ova WordPressa nam donosi velike promene među kojima se ističu tri:

– REST API endpoints je integrisan u core WordPressa
– Custom CSS promene koje se tiču promena uživo u WordPress Customizeru
– WordPress PHP templejti za sve post tipove

1. REST API u core-u WordPressa

Najednostavnije rešenje ove promene u WordPressu jeste da REST API sadrži predvidljive URL-ove koje koristi svaki WordPress sajt. Ove adrese nad dovode do podataka kakvi su nedavni postovi i  komentari (recent posts and comments) u formatu JSON koje računari lako mogu da razumeju i rade sa njima.

Zašto je REST API endpoints tako cool?

Podaci WordPress sajta bez procesuiranja od strane samog WordPressa

Da bi se ova promena objasnila na najbolji način uzećemo primer jedne WordPress strane i totalno ćemo ignorisati to što je ona bez dizajna (sada ne pričamo o dizajnu nego o funkcionalnosti).

Evo web adrese demo aplikacije

Ako pogledamo page source strane možemo videti prilično neuobičajen kod za jednu WordPress stranu. U headu strane (<head></head>) imamo samo upite ka eksternim JavaScript fajlovima a u ostatku imamo samo JavaScript code. Šta se ovde dešava? Ovde zapravo imamo JavaScript aplikaciju koja je potpuno izvan WordPressa i ovde se ne angažuje PHP obrada, a koja uključuje petlje kroz stotine PHP jezgara kao i pluginova na serveru i to prilikom svakog učitavanja web stranica. Demo aplikacija povlači informacije iz baze podataka WordPressa i one su prikazane kao krajnje tačke (endpoints) od strane WordPress REST API-ja i paket tih informacija ulazi u aplikaciju koja se nalazi potpuno van WordPress procesuiranja.

Praktična upotreba ovog novog dodatka WordPressu nas dovodi do zaključka da će mnogo ljudi shvatiti praktičnu stranu svega ovoga i da će razmisliti o kreiranju aplikacija u samom WordPressu koji će skladištiti podatka za njihove visoko prilagođene web i mobilne aplikacije, što zapravo ranije to nije bilo moguće.

Učitavanje strane sporo ide zbog JavaScripta, hmmm u čemu je problem?

Problema zapravo nema. Ako ste primetili demo strana se sporo učitavala u početku (razlog tome je učitavanje naših JavaScripta sa spoljnih servera). Neko će odmah odmahnuti glavom i reći, ne ovo se sporo učitava, ovo je nepotrebno. Međutim, kada posle inicijalnog učitavanja odemo na link previous ili next, videćemo da se strane učitavaju gotovo u deliću sekunde. Kako objasniti ovu situaciju? Jednostavno, ovde imamo zapravo singe-page JavaScript aplikaciju u kojoj su zapravo sve informacije već učitane. Kada se klikne na linkove previous i next link zapravo dolazi do refresha i prikaza već učitanih podataka. Ovo nas dalje dovodi do zaključka da SPA aplikacija dovodi do bržeg učitavanja strane i boljeg korisničkog iskustva nego PHP funkcionalnost u samom WordPressu.

2. Custom CSS promene, prikaz uživo u WordPress Customizeru

Sada možemo da kreiramo i primenjujemo CSS promene uživo u WordPress Customizeru a one su direktno implementirane u WordPress coru. Ovaj promena u novoj verziji WordPress je prilično praktična stvar i ovim zaobilazimo dug put do promena coda u CSS-u i njihovog prikaza na web strani koje je ranije bilo prično komplikovano a sada se to postiže na jednostavan način. Najbolji primer ove nove funkcionalnosti možete videti na youtube videu koji sam priložio.

3. PHP Templejti za sve Post tipove (Post Types)

Ovo će biti prilično velika zamena za post type formate u samom WordPressu. Ovo je generalno dobra ideja za različite izglede svih vrsta medija (post types) u WordPressu.

Post types (Post, Page ili bilo koji drugi post type) često moraju da izgledaju drugačije. Bez metode “jedan na jedan” gde će jedna metoda definisati jedan post type, programer će pisati opšte pravilo koje će uhvatiti samo specifičan post a to bi moglo da izgleda ovako:

– WordPress conditional if ( is_single( 1147 ) {…}
– Teme sa komplikovanim opcijama koje samonameću gomilu backend opcija korisnicima kako bi ih sami iskoristili
– Page bilderi koji stvari uzimaju u svoje ruke i kreiraju svoje opcije i shortcodove za post content

Konkretno objašnjenje u vez PHP Templejta

Ako imate omiljeni šablon, na primer template-full-width.php koji želite da primenite na neki od vaših postova u verziji WordPressa 4.7 to je prilično jednostavno. Ako se radi o postu koji se tiče full-width layouta strane u komentaru strane ćete ubaciti samo liniju koda


Ovo nas dovodi do toga da ćemo dobiti meta boksove uz pomoć kojih ćemo moći da odaberemo dali ćemo koristiti full-width layout u postovima ili stranama.

post-page-atrr

Zaključak

Kao rezime ovog teksta, možemo zaključiti da je WordPress napravio veliki korak unapred a što se da zaključiti uvođenjem napred navedenih funkcionalnosti. WordPress pokazuje da ne želi biti uljuljkan u “zoni komfora” i da želi da se razvija. Nove funkcionalnosti će svakako biti jak vetar u leđa WordPressu koji s pravom zauzima mesto No1e na svetu.

Izvori: https://wpshout.com/ i https://make.wordpress.org/

About the author

dezareo

Piše o WordPress-u. Podstiče na akciju, deli ideje i motiviše ljude. U slobodno vreme trči, vozi bicikl, skija. Netaletnovan ali tvrdoglav gitarista.

1 Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: