Blog

WordPress Framework (mali pregled)

Ima nekoliko načina na koji se može, doći, napraviti tema za WordPress sajt:

  • zgrabite neku besplatnu temu sa neke adrese
  • kupite temu
  • ako ste vični izradi, napravite jednu prema svojim potrebama sa sve potrebnim elementima (plugins, filter, hooks, template pages)
  • iskoristite određeni framework za izradu tema koji kao i same teme ne oskudevaju u broju

Već duže vreme želim da se pozabavim tematikom korišćenja framework-a, jer dugo sam odolevao korišćenu istih. Na početku, beše child theme ili pretvaranje gotovog sajta u WP, a onda zbog određenog projekta na kome sam radio, upoznao sam se sa HTML 5 Blank Theme (topla preporuka).

I tu sam praktično zavoleo navedeni pristup izrade, naišl su ubrzo underScores, Naked WordPress (na kome se nisam mnogo zadržao), The Roots. Posle istraživanja, odlučio sam da se “poigram” sa Genesis Framework-om, tj. da pokušam da ga primenim u jednom projektu.

 

Da krenemo od početka, “Šta je WordPress Framework i čemu služi”?

Školsko objašnjenje bi bilo da je to skup napisanih elemenata, tj. biblioteka koja ubrzava ili pospešuje izradu teme.Praktično objašnjenje je da je to često gotov skup funkcionalnosti, a sam korisnik od iste izrađuje recimo child theme (ne mora se uvek ovako radit) i samim tim menja samo potrebne delove, (izgled, raspored, oduzimanje dodavanje elemenata…), dok samu logiku ostavlja netaknutu.

Prednosti korišćenja poznatijih framework-a jeste da postoji velika podrška kako od strane developera, tako i od strane korisnika, kroz forume, različite blogove, kvalitet napisanog koda, pred ugrađena funkcionalnost (widžeti)…

 

Mane su takodje prisutne, ozbiljniji nose sa sobom i ponekad čitavu logiku i strukturu napisanu samo za sebe ( hooks, filters) posebnu praksu kako se sa njima izrađuje tema.

 

Nastojaću da opišem samo par koje sam do sad koristio a ostale preporučujem da istražite sami i nađete sebi odgovarajući.

 

HTML 5 Blank Theme je meni jako drag projekat sa kojim rado izrađujem teme. Kao i što sam naziv kaže WordPress blanko tema, framework koji od početka ima logiku da mu se pristupi direktnom izmenom (a ne child theme pristupom) ,sve je prilagodjeno HTML 5 semantici i lako je za izmenu( sve što ne treba izbaci sve što je potrebno ostavi). dosta toga nosi u sebi implementirano ( krivina učenja je kratka).

 

Naked WordPress je po meni najbolja stvar za početnike ogoljenije od ovoga ne može biti. Pristup je kao jedan veliki tutorijal svaka linija koda je iskomentarisana tako da tačno znate gde i šta menjate možete gledati na njega kao na jedan veliki pisani tutorijal u izradi teme.

 

underScores je jedan od najpopularnijih framework-a napravljen od zajednice, iz meseca u mesec može biti samo bolji i bolji.Skoknete do adrese, unesete naziv vaše buduće teme, skinete paket i projekat može da počne.Ne bih da ulazim u detalje a ima ih dosta, jer mislim da svako ko se bar malo zanimao sa WordPress-om na posletku je čuo za njega ili je koristio isti.

 

The Roots, šta dobijete kad pomešate Bootstrap i HTML5 Boilerplate? Dobijete The Roots.

Dolazi sa naprednim opcijama kao što su Theme Wrapper ( pomaže u izbegavanju pisanja istog koda iznova).
Genesis Framework, na kraju da se pozabavimo sa ozbiljnim gigantom, naravno ne i jedinim.

Za Genesis već se može reći da je u pitanju, top-notch projekat, od kako se pojavio 2010. godine, raširio se i zasluženo zauzeo svoje mesto na lestvici popularnosti.

Sama ideologija je lepo grafički prikazana na zvaničnom sajtu, ako je WP motor a Genesis ram to jest spoljašnji izgled, onda je child theme, ulepšavanje, kastomizacija, da ne kažem “budženje”.

Pristup izrade je dosta drugačiji od navedenih primera, od osnovne teme se pravi isključivo child tema koja se doteruje i uređuje prema potrebi.Odlično je napisan, fleksibilan, dolazi sa dosta ugrađenih rešenja i izmenjiv je bezgranično. Ozbiljna zajednica stoji iza njega koja pruža veliku podršku, resurse, plugin-ove ( može se implementirati skoro svaki WP plugin, imate takođe veliki broj ekskluzivnih pluginova napisanih samo za njega).Ali ovakva moć dolazi sa cenom, Genesis nije besplatan već se kupuje, podrška je besplatna, ima svoju prodavnicu tema koje se takođe kupuju.Krivina učenja je velika i zahteva iskustvo, HC je na početku snalaženje sa custom hook opcijama i semantikom,(nije za početnike), al kad se sve utvrdi prosto se zavoli rad sa njim.

Ima naravno još dosta framework-a ovo je samo vrh brega.Preporučujem da probate neko od navedenih rešenja ili pravac Google, pa nađite svoje “mezimče” za rad.

Tags

About the author

Nikola Jeremić

Web dizajnom se bavim već šest godina, tu negde je došao WordPress i moja posvećenost njemu (sati i sati proučavanja), od tad sam pasioniran WordPress zaljubljenik

4 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: