Srecna Nova Godina uz WordPress
Blog

WordPress-om u 2015.

Srećna Nova Godina svima.

Milan je u svom artiklu uradio izvanrednu WordPress retrospektivu za proteklu godinu. Za 2015. vam preporučujem da probate WordPress, ukoliko već niste. Ako se pitate: “Zašto bi trebalo da koristim WordPress, zar moj stari sajt nije dovoljno dobar?”, na pravom mestu.

WordPress je jedan od mnogobrojnih sistema za menadžment sadržaja (CMS). Ono sto ga izdvaja od ostalih je njegova neverovatna versatilnost i popularnost. WordPress uspeva da iznenadi svake godine, jer želi da bude više od običnog CMS-a.

Da li je to dobro ili loše?

Na našim prostorima se uvek težilo svestranosti i možda je upravo to jedan od razloga zašto je WordPress popularan medju balkanskim zemljama i kako ih povezuje. Pomoću njega možete postaviti vrlo jednostavno i lako vaš personalni blog, onlajn šop ili biznis sajt. Evo šta treba znati ako razmišljate o tome da postanete član izuzetne WordPress zajednice?

WordPress je besplatan i lako se instalira

GPL licenca koju WordPress ima znaci da je to slobodan i besplatan softver. Možete ga instalirati i modifikovati kako god želite. Treba ga samo preuzeti sa WordPress.org i instalirati na svoj hosting, za sta je zadužen WordPress-ov čuveni petominutni instalacioni proces. Mnoge hosting kompanije imaju i “one-click install” skripte koje pomažu pri instalaciji. O ovome se treba raspitati kod vašeg izabranog hosting provajdera.

Srpski WordPress.org

WordPress je lako proširiti i modifikovati

izgled sajta je lako promeniti korišćenjem tema, a funkcionalnost proširiti dodacima. Trenutno postoji oko 3000 tema i 30000 dodatka kojima jednim klikom možete promeniti izgled vašeg sajta ili ga naučiti novom triku. Ovo može biti mač sa dve oštrice. Ovako laka i svima dostupna proširivost WordPress-a je ono sto je omogućilo njegov vrtoglavi rast. Odjednom ste od običnog sajta mogli napraviti eCommerce, biznis direktorijum ili cak onlajn aplikaciju.

Međutim, ova moć transformacije ima svoju cenu. Kada je nešto mnogo lako promeniti, može isto tako lako doci do problema sa kompatibilnošću između tema i dodataka ili lošeg funkcionisanja sajta. Preporuka je uvek koristiti teme i dodatke sa zvaničnog WordPress sajta.

WordPress je dobar za pretraživače

Nije. Mnogo sam puta naišao na ovakve naslove. Ono sto ga cini slabo optimizovanim su takozvane taksonomije (arhive, kategorije, tagovi, hronološke arhive, URL-ovi koje dodeljuje svakom mediju koji uploadujete i td.) koje kreiraju duplicirani sadrzaj. Na sreću, vrlo je lako podesiti WordPress da bude lako razumljiv i nedvosmislen prema pretraživačima. Postoji nekoliko besplatnih dodatka koji ovo rešavaju vrlo efikasno, ali bih izdvojio jedan koji se redovno unapređuje i ima vrlo dobru podršku – WordPress SEO.

WordPress je najkorišćeniji “content management system” i jasno je zašto većina rezultata na Google-u daje upravo sajtove kojim upravlja WordPress, ali da bi se baš vaš rangirao visoko, morate pored kvalitetnog sadržaja na sajtu odraditi makar ono bazično optimizovanje za pretraživače, instaliranjem i pravilnim konfigurisanjem gore navedenog priključka.

WordPress je siguran i stabilan

Ako pratite najbolje savete vezane za sigurnost, nećete imati problema sa WordPress-om jer se vrlo često unapređuje i poboljšava što ga čini izuzetno otpornim i stabilnim sistemom.

Za povećanje sigurnosti vam preporučujem Wordfence dodatak koji će vas resiti muka ručnog konfigurisanja vaših servera.

WordPress-divan

WordPress zajednica je neverovatna

Ono što je svojstveno WordPress-u i što oduševljava sve ljude koji se opredele za ovu platformu je veoma otvorena i prijateljski nastrojena zajednica. Ako želite da se i lično uverite u to, postanite deo oficijalnih WordPress.org Srbija Foruma, pridružite nam se na na Facebook-u, Twitter-u i Gooogle+, a možete se i prijaviti u sidebar-u da nove artikle primate putem mejla.


Prilično lako je nauciti osnove WordPress-a, pa i ako niste imali iskustva sa postavljanjem sajtova, nećete imati mnogo poteškoća pri podizanju vašeg prvog bloga, a pri tom ćete upoznati mnogo interesantnih ljudi iz zajednice.

WordPress je moguće koristiti u najrazličitije namene: blog, portfolio, eCommerce, socijalna mreža, forum, biznis, korporativni sajt i dr. Sony, Disney, CNN, The New York Times i mnoga druga velika imena su mu ukazala poverenje i upravo u tom porivu da se od jedne blogerske platforme transformiše u sve ono što vi želite leži njegova izuzetnost.

Dopustite WordPress-u da od vas i vašeg novog sajta načini mnogo više.

Ako imate nekih nedoumica ili pitanja, iskoristite komentare ispod.

image credits: WordPress.org, Unsplash.com

About the author

Dragan Nikolic

Blogger & marketer, zaljubljenik u WordPress.

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: