WordCamp Europe 2018 u Beogradu organizacioni tim
WordCamp Europe

WordCamp Europe 2018 u Beogradu: prvi utisci, brojke i retrospektiva

WordCamp Europe 2018 u Beogradu: činjenice, brojke, utisci i zaključci organizatora i posetilaca. Sve što ste želeli da znate a niste pronašli online ili u nekom od već objavljenih tekstova, nalazi se upravo ovde!

Nedavno je završen WordCamp Europe 2018 u Beogradu i, nakon par dana predaha i vremena da se slegnu prvi utisci, došlo je vreme da podelimo neka svoja razmišljanja i zaključke o ovom velikom i značajnom događaju koji smo organizovali poslednjih 10 meseci.

WordCamp Europe 2018 u Beogradu u brojkama

 • 2368 prodatih karata
 • 2085 učesnika iz 76 zemalja
 • 808 livestream karata iz 37 zemalja
 • 81 sponzor
 • 500 učesnika na Contributor danu
 • 54 organizatora
 • 170 volontera
 • 65 predavača
 • 33 predavanja
 • 19 radionica
 • 68 intervjua
 • 6+ miliona Twitter impresija

Wordcamp Europe 2018 u Beogradu top 10 zemalja

Šta reći i kako zaokružiti priču o ovogodišnjem WordCamp Europe događaju? Možda je najbolje da o tome koju reč kaže lokalni team lead i čovek koji je najzaslužniji što smo najznačajniju konferenciju o WordPressu imali upravo u Beogradu.

Milan Ivanović, Local Team Lead:

Sada već sa sigurnošću možemo reći da je ovo bio najveći WordCamp ikada održan na svetu i da svi možemo biti samo presrećni zbog toga. Bila je ovo jedna odlična promocija naše zajednice, naše kulture i naše zemlje. Pokazali smo se kao odlični domaćini i kao zajednica za primer (što je i Matt potvrdio u svojim intervjuima). Sada idemo malo na zasluženi odmor, pa nazad u organizovanje i širenje naše zajednice u Srbiji. Vidimo se na nekom od WPSerbia meetupa.

 

Ne samo da su sam događaj, hrana i gostoprimstvo lokalaca bili na zavidnom nivou, već su učesnici imali samo reči hvale i za profesionalno organizovanu brigu o deci, za sve one mališane koji su sa roditeljima posetili WordCamp Europe 2018.

Nikola Štulić, član lokalnog tima:

Još jedan od segmenata konferencije koji je značajno podigao standarde za organizaciju svakog narednog WordCampa je i child care. Briga o deci je tokom dva dana konferencije bila organizovana u saradnji sa timom za međunarodnu saradnju Predškolske ustanove Čukarica. O jedanaestoro dece (među kojima je bila i jedna šestomesecna beba) brinulo je četvoro vaspitača i jedan pedagog koji su – sudeći po raspoloženju dece i iskazanom zadovoljstvu roditelja nakon konferencije – u potpunosti opravdali ukazano poverenje.

A kad već govorimo o vrhunskim uslugama, lokalni tim je strogo vodio računa da svi gosti budu dobro dočekani i preveženi gde treba sigurno, brzo i kvalitetno. U tome nam je mnogo pomoglo partnerstvo sa udruženjem Naxis taksi.

Uroš Tasić, član lokalnog tima:

U toku svih dana konferencije, učesnici i posetioci su mogli da računaju na podršku Taksi udruženja Naxis taxi. Tim povodom, u svakom trenutku smo imali minimum 50 vozila u krugu Sava Centra i ukupno je ostvareno više od 500 vožnji vozilima sa Wi-Fijem i mogućnošču plaćanja karticom za sve naše posetioce.

WordCamp Europe u Beogradu lokalni tim
WCEU 2018 Lokalni tim

Video snimci sa predavanja i radionica biće u narednom periodu objavljivani na WordPress.tv te iz tog razloga nećemo prepričavati šta ste sve to mogli korisno da ispratite. Umesto toga, rešili smo da sa vama podelimo tek neke od utisaka stranih učesnika koji su po prvi put posetili Beograd i Srbiju i time zaokružimo jednu sjajnu priču na kojoj smo radili skoro godinu dana.

 

A ovako su drugi videli, doživeli i pisali o WordCamp Europe 2018 u Beogradu:

Šta dalje?

WordCamp Europe 2019 održaće se u Berlinu između 20. i 22 juna. Karte će u prodaju biti puštene od prvog septembra, a u toku je prijava za organizatore ako želite da i na taj način iskusite jedan od najznačajnijih WordPress-related događaja na svetu.

 

Tags

About the author

Ivana Ćirković

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: