First Step 2
First Step 2
WordPress Osnove

WordPress Za Početnike Vol 2 Upoznaj Dashboard

Upoznaj Dashboard je najosnovniji korak jer ako ne znate gde se šta nalazi i ne poznajete osnove proizvoda koji koristite može vam biti mučno dalje korišćenje jer će svaki korak zahtevati pretrage tutoriala how to ovo ili how to ono pa bolje da idemo korak po korak kako bi smanjili moguće frustracije i želju za odustajanjem.

Struggle Or Not

Hajde da ne guramo kamen uzbrdo i da potrošimo želju za znanjem zbog prepreka o koje smo se sapleli nego da otklonimo sve prepreke odmah i da onda kamen gura nas.

Ulaskom na vaš dashboard po default-u dolazite na stranicu Dashboard >>> Home na kojoj možete videti nekoliko korsnih widget-a At a Glance, Quick Draft, Activity, WordPress News kao i notifikacije koje se nalaze na vrhu stranice

WordPress Dashboard Home

Odmah ispod se nalazi i Updates gde možeti videti obaveštenja da li postoje plugins i themes koje treba updateovati kao i obaveštenje o samom WordPress Core update.

Sledeća opcija na dashboardu je Posts i to je opcija koju ćete najviše i koristiti ukoliko razmišljate o pisanju bloga ili sajtu na koji ćete često dodavati sadržaj.

Ako pređete mišem preko opcije Posts pojaviće vam se padajući meni sa izborom >>> Svi Postovi, Dodaj Novi, Kategorije i Tagovi. O svakoj od opcija pisaću u posebnom člaknu kako vas ne bih zatrpao informacijama koje ne možete da obradite odjednom.

WordPress Posts
WordPress Posts

Ispod opcije Posts nalazi se ništa manje bitna opcija Media i to je mesto gde možete dodati video snimke, fotografije ili dokumenta koje možete dodati i direktnu u Post ili Page ali ako želite da dodate sadržaj koje se može skinuti a da pritom nije vidljiv najlakše je to uraditi preko opcije Media.

WordPress Media
WordPress Media

Pages je opcija za kreiranje i pregled svih stranica na vašem sajtu i Page je u hijerarhiji WordPress iznad Post o čemu ćemo takođe više u članku u Pages.

WordPress Pages
WordPress Pages

Comments opcija služi za uređivanje komentara koje posetioci vašeg sajta ostavljaju na člancima i ovde ih možete odobriti, obrisati, obeležiti kao spam, editovati. Za zaštitu od Spam komentara predlažem Akismet Plugin kao must have ali i o tome više u članku Must Have Plugins na vašem sajtu.

WordPress Comments
WordPress Comments

Ukoliko tema koju koristite ima Theme Options to će biti sledeća ponuđena opcija i tema koju ja koristim na sajtu sa koga su svi screenshots je premium tema i ima jako puno opcija u kojima možete podešavati bukvalno sve i to bez ikakvog poznavanja koda. Svedoci smo da mnoge Web Dizajn agencije kupe nekoliko premium tema i sve sajtove rade u njima, a pri tom ne možete da upoređivanjem dva sajta u istoj temi i zaključite da je ista tema jer dobre premium teme imaju ogroman broj opcija i menjanja layouta i funkcionalnosti da jednostavno napravite i desetine sajtova u istoj temi a da ne liče jedan na drugi.

WordPress Theme Options
WordPress Theme Options

Opcija Appearance je tu za odabir teme, prilagođavanje teme koja nema Theme Options u Customize, kao i za podešavanje widgeta i menija. Preko opcije Add New možete pretražiti free teme ali ima i tu interesantnih tema kao i Lite tema koje kasnije možete nadograditi na Pro ukoliko vidite da vam je potrebna neka funkcionalnost koju Pro ili Premium tema poseduje.

WordPress Appearance
WordPress Appearance

Plugins je takođe jako bitan deo jer upravo plugins dodaju funkcinalnosti vašoj temi kao što su kontakt forme, slajderi, galerije, social share buttons, cache plugins, security, manage, SEO i mnogi drugi a verujte mi ima ih za svaku opciju koja vam može pasti na pamet postoji i odgovarajući plugin. Ukoliko nađete da za nešto plugin ne postoji verujem da ćete vrlo brzo zaraditi milione ako ga napravite ili date ideju da ga neko drugi napiše. Opcija plugins nudi takođe dodavanje novih i pregled instaliranih.

WordPress Plugins
WordPress Plugins

Users je opcija koja vam nudi da pregledate korisnike, dodate nove korisnike, uredite vaš profil i dodeljujete različite uloge različitim korisnicima.

WordPress Users
WordPress Users

Ispod Users vam se nudi opcija Tools i u njoj će se pojaviti i neki plugins koje ste instalirali i import/export opcija a detaljnije naravno u članku posvećenom Tools.

WordPress Tools
WordPress Tools

Settings je opcija za podešavanje mnogih bitnih stvari  na vašem sajtu kao što je struktura linkova, site title, site URL itd. Pogledajte pažljivo svaki screenshot i uporedite sa vašim dashboardom pa probajte opciju po opciju, a ako se negde zaglavite nastavite na članak koji detaljnije opisuje svaku opciju.

WordPress Settings
WordPress Settings

Prijateljski predlog je da učite i radite na local-u a ne na live sajtu čak i ako ga samo vi vidite i znate za njega jer ukoliko dođete do toga da oborite svoj live sajt nećete moći da obrišete WordPress iz Xampp i instalirate ponovo i nastavite već ćete morati da malo poradite na tome da sajt vratite u život a kada je live to je sve daleko teže nego na localu.

You Are A Superstar WordPress Developer
You Are A Superstar WordPress Developer

About the author

WPAleks

I believe that BIO should be seen as an ongoing process.
Rather than a static snapshot, whereby we are perpetually re-framing, re-thinking and re-considering ourselves.
So I reconsidered my profession and from the construction site supervisor, I became Web ” WordPress” developer at the age of 35.
I believe that I’ll stick with this profession since I’m in love with WordPress for life.

2 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: