WordPress Posts
WordPress Posts
WordPress Osnove

WordPress Za Početnike Vol.3 POSTS

WordPress Za Početnike Vol.3 POSTS je članak koji treba da vam bliže pojasni kako napisati post i kako ih editovati i upravljati njima pre i posle objavljivanja. Kako je WordPress prvenstveno blogging tool i najveći broj sajtova u WordPress-u upravo i jesu blogovi moram da istaknem da će vam Posts biti sekcija koju ćete najviše koristiti, odnosno svakodnevno.

Bloger
Bloger

Pregled sekcije >>>

Klikom na Posts otvara vam se padajući meni u kom vam se nudi da pogledate sve postove, dodate novi, upravljate kategorijama i tagovima.

All Posts

Prva ponuđena opcija All Posts je prikaz svih postova poređanih hronološki a na vrhu su najnoviji. Odavde možete brisati Postove, koristiti Quick edit opciju gde možete bez potrebe da ulazite u Post Editor menjati kategorije, brisati i dodavati tagove, menjati status Posta iz Published u Draft npr. Ukoliko imate instaliran Yoast SEO pokazaće vam se i SEO score odnosno semafor na krajnoj desnoj poziciji. Možete koristiti i Filter kako bi vam se prikazali samo Postovi po vašem izboru, odnosno iz određene kategorije ili iz određenog meseca u godini ili samo postovi koji imaju loš SEO Score kako bi ih popravili.

WordPress All Posts
WordPress All Posts

Add New

Klikom na Add New vam se otvara novi prozor u kome kreirate novi post i ovde ćemo se najviše zadržati jer ćemo proći i kako pisati post koji je će imati visok SEO Score.

WordPress Add New
WordPress Add New

S’obzirom da je WordPress smišljen za svakodnevno pisanje logično je da je velika pažnja posvećena upravo pisanju. U Enter Title Here unesite naslov koji će istovremeno biti dodat vašem URL i eto ga prvi korak za dobar SEO Score, prethodno postavite Settings >>> Permalinks na Post Name kako bi struktura URL bila www.vašsajt.com/ime-vašeg-posta. Ukoliko ne poznajete HTML koristite Visual editor koji je jako sličan Windows Word-u, a ukoliko ipak imate osnovno predznanje HTML tu je Text editor u kome možete koristiti sve HTML tagove za formatiranje text-a npr. Ukoliko u Text Editoru unesete <h2>Podnaslov</h2>  on će se pojaviti kao

Podnaslov

u Visual Editoru i na vašoj stranici. Naslov Posta kopirajte u Focus Keyword ukoliko koristite Yoast SEO i u Meta Description obavezno kao i prvu rečenicu vašeg Post-a.

Dakle Visual editor je najsličniji konačnom prikazu na stranici ali ne 100% naravno. U svaki članak možete i morate ubaciti neki Media file što su najčešće fotografije i vrlo često sam dobijao pitanje zašto se fotografije prikazuju drugačije u Visual Editoru a potpuno drugačije na stranici. Prikaz fotografija i objašnjenje koja pozicija će rezultirati kojim prikazom na stranici može biti pronađeno u samoj temi pre nego je instalirate i uobičajeno je da je na DEMO ta stranica nazvana Page Image Alignment >>>  https://colorlib.com/sparkling/about/page-image-alignment/  Ako pažljivo pogledate uputstva vaše slike neće bežati po ekranu gde one hoće već tamo gde je predviđeno da se pojave.

Moj predlog je da probate razne stilove i varijante kako bi napravili neki uobičajeni način pisanja koji najviše odgovara vašim potrebama a u skladu je sa temom. Iz mog iskustva jedan od interesantnijih pluginova koji vam mogu olakšati ovaj posao je Meks Flexible Shortcodes gde možete jednostavno formatirat text u Visual editoru, dodavati Buttons i Ikonice bez ikakvog poznavanja koda.

Nekima smeta gomila Widgeta i informacija dok pišu post pa je u WordPress-u veoma jednostavno pogasiti sve osim Text polja dok pišete i to jednim klikom na Distraction-free editing mode što će dovesti do ovakvog prikaza >>>

Distraction Free Writing Mode
Distraction Free Writing Mode

Widgets >>>

Sa desne strane ekrana nalaze se widgeti koji su neophodni za pisanje post-a i u zavisnosti od funkcionalnosti teme pojaviće se manje ili više opcija ponuđenih i proći ćemo one koje su uobičajeni.

Publish Widget >>>

Publish Widget
Publish Widget

Služi za određivanje statusa Post-a, čuvanje Draft-a odnosno nedovršene verzije, kao i za preview odnosno pregled izgleda stranice pre objavljivanja samog post-a.

Takođe možete odrediti vreme objavljivanja odnosno objaviti ga sutra ili za mesec dana bez potrebe da mislite da vi treba da uđete na dashboard i objavite ga. WordPress će to sam uraditi za vas.

Visibility je opcija koja vam omogućava da zaključate post password-om tako da će se on pojaviti na stranici ali će biti potrebna lozinka kako bi ga posetilac pogledao ili ga možete potpuno sakriti. Na kraju možete kliknuti Publish i objaviti post ili ukoliko niste Admin, dugme Publish će biti Submit For Review.

Format Widget >>>

Format
Format

Format nije nimalo nebitan widget i u zavisnosti od teme, način prikaza postova kao i prikaz postova na listi će biti različit. Potrudite se da dobro promislite pre nego odaberete koji Format post-a ćete koristiti.

Primer različitih formata i prikaza:

Post Format
Post Format

Categories >>>

Kategorije morate kreirati i dodati u Meni pre nego uopše počnete da pišete i možda najbolji primer kako treba koristiti kategorije u navigaciji ili sidebar-u daju magazin sajtovi ili info sajtovi. Post možete staviti u jednu ili više kategorija Npr. info sajt može istovremeno da postavi Post u kategoriju Najnovije Vesti i Politika. Broj kategorija ne treba da prelazi 10 a idealno je 5-7.

Categories
Categories
Navigacija Kategorije
Navigacija Kategorije

Tags >>>

Tagovi su malo detaljniji opis postova ukoliko sama kategorija obuhvata preveliko polje. Ukoliko vam je kategorija tehnologija npr. onda vam tag može biti Tablet, Mobilni Telefon, Lap Top i tagove možete dodavati vremenom ali ipak ne treba preterivati sa brojem tagova jer svaki tag je nova stranica na kojoj su prikazani postovi sa istim tagom i Google će i te stranice indexirati pa izbegavajte da tag ima samo jedan odgovarajući post.

Tags
Tags

Plugins WIdget >>>

Neki pluginovi mogu dodati svoj widget ukoliko to doprinosi funkcionalnosti sajta i kako ja uglavnom koristim AccessPress za Social Share ponuđeno mi je da sakrijem Social Share Buttons sa stranice.

Plugin Widget
Plugin Widget

Featured Image >>>

Widget u kome dodajete naslovnu fotografiju posta koja se u zavisnosti od teme može pojaviti samo kao thumbnail ili će tom fotografijom početi i sama stranica.

Featured Image
Featured Image
Featured Images
Featured Images

Najopširniji deo smo prošli i ostaju nam Kategorije i Tagovi gde se nećete dugo zadržavati ali je bitno da za svaku kategoriju i tag napišete desciption i postavite fotografiju koja će se pokazati na Facebook ili Twitter nakon Share.

Categories >>>

Categories Editor
Categories Editor

Kao što sam spomenuo na početku, pre pisanja Posta odnosno na samom početku kreiranja blog-a smislite kategorije koje dobro opisuju ono što će se u tim kategorijama pojavljivati.

Dobra praksa je promeniti standardnu strukturu linkova Settings >>> Permalinks www.vašsajt.com/category/example ili  www.vašsajt.com/tag/example u nešto što će lepše izgledati i opet pomoći Google da bolje razume o čemu se radi u toj kategoriji ili tagu.

Permalinks Categories Tags
Permalinks Categories Tags

Obavezno napišite kratak opis kategorije jer će se pojaviti kao Meta Desciption na Google a ukoliko preskočite opis u Meta Desciption će se pojaviti naslov prvog posta u toj kategoriji ili podaci autora što vam nije cilj već je cilj da potencijalni posetilac zbog opisa klikne na link i dođe na vaš sajt/blog.

Category Description
Category Description

Tags >>>

Istu proceduru koju ste koristili za editovanje Kategorija primenite i na Tagove i spremni ste.

The End
The End

About the author

WPAleks

I believe that BIO should be seen as an ongoing process.
Rather than a static snapshot, whereby we are perpetually re-framing, re-thinking and re-considering ourselves.
So I reconsidered my profession and from the construction site supervisor, I became Web ” WordPress” developer at the age of 35.
I believe that I’ll stick with this profession since I’m in love with WordPress for life.

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: