WordPress Za Početnike Vol.4
WordPress Za Početnike Vol.4
WordPress Osnove

WordPress Za Početnike Vol.4 MEDIA

U ovom članku ću objasniti jednu od sekcija koju ćete realno jako malo koristiti osim ako ne pravite sajt koji ima gomilu muzike i vaših video snimaka koje želite da se reprodukuju direktno sa sajta mada većina bi u tom slučaju trebalo da koristi servise kao što su Mixcloud, Soundcloud za audio i You Tube ili Vimeo za video snimke i da koriste embed kodove.

Na ovaj način će media sadržaj privlačiti i nove posetioce na vaš sajt sa navedenih portala, a vi nećete zauzimati ogroman prostor na serveru što može da bude skupa investicija.

Dakle dobro je za SEO i za vaš novčanik.

U Media library možete dodavati i druge vrste fajlova kao što su PDF, .doc i svi ostali koje možete ponuditi posetiocima sajta da ih skinu besplatno ili ih prodavati na ovaj način.

Media-Library
Media-Library

MEDIA >>>

Klikom na Media u levom sidebar-u vašeg dashboard-a spustiće se meni u kome vam je ponuđeno da izaberete Library ili Add New.

Klikom na Library otvara vam se pregled svih Media fajlova koje ste dodali na vaš sajt i po default-u otvara se u grid modu gde možete videti thumbnail svakog fajla. Takođe u Library možete jednostavno kliknuti na Add New dugme kako bi dodali novi fajl bez potrebe da kliknete na Add New u levom sidebar-u. Imate takođe dva dropdown menija u kojima možete suziti pregled na samo jednu vrstu fajlova ili određeni mesec kada su fajlovi dodati a takođe možete pretraživati i po nazivu ukucavanjem imena fajla u Search Box.

Media Library Pregled
Media Library Grid Pregled

U Grid modu morate kliknuti na Media fajl kako bi ga editovali, obrisali ili vam je potreban link koji vodi do media fajla.

Media File Edit
Media File Edit

Ako se odlučite za List View opciju, ona je vizuelno manje pregledna ali vam pruža mogućnost brzog brisanja media fajla bez potrebe da ga otvarate a takođe imate Bulk opciju pa možete obeležiti više fajlova odjednom kako bi ih obrisali ili regenerisali Thumbnails što je korisna opcija kada menjate Temu.

Media Library List View
Media Library List View

Add New vas automatski vodi na prozor u kome možete uploadovati više fajlova odjednom tako što ćete ih prevući u prostor obeležen isprekidanom linijom ili kliknuti na dugme Select Files

Add New Upload Media
Add New Upload Media

Drugi način koji vam je ponuđen je browser uploader ali kod njega možete uploadovati samo fajl po fajl.

Vodite računa o tome koliki je Maximum Upload File size jer kod shared hostinga je ta vrednost obično niska i vezana je za server settings pa vam hosting kompanija neće dozvoliti da ovo povećate niti možete da primenite hack koji će na silu da to promeni.

Nakon upload-a fajl će se pojaviti ispod polja za upload i moja preporuka je da odmah kliknete na Edit i dodate informacije kao što su Title, Caption, Alternative Text i Description i nakon završetka nemojte da zaboravite da kliknete na dugme Update.

Uploaded File
Uploaded File
Edit Media File
Edit Media File

Sada ste spremni da upravljate Media Fajlovima na vašem WordPress sajtu. “Like a Boss”

Media Boss
Media Boss

About the author

WPAleks

I believe that BIO should be seen as an ongoing process.
Rather than a static snapshot, whereby we are perpetually re-framing, re-thinking and re-considering ourselves.
So I reconsidered my profession and from the construction site supervisor, I became Web ” WordPress” developer at the age of 35.
I believe that I’ll stick with this profession since I’m in love with WordPress for life.

2 Comments

Click here to post a comment

Leave a Reply

    • Pozdrav 🙂 Drago mi je da ti se svidjaju tutoriali. Bice ostatak tutoriala naravno kako bi ceo Dashboard objasnili a kasnije cemo krenuti sa pisanjem o Must Have Plugins i kako njih podesiti, kao i kako koristiti customizer Theme Editor itd.

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: