WordPress Meetup WPBGD

30. septembar – WordPress dan u Beogradu

“Zabeležite datum”

30.septembra 2017. godine nas očekuje još jedan globalni WPTranslation day.
Sa početkom u 12 časova u saradnji sa beogradskim Startit centrom otvaramo vrata u Savskoj i dočekujemo sve one koji žele da pomognu da WordPress na srpskom i u narednom periodu raste.

Jedan od najbitnijih događaja kada je lokalizacija WordPress-a, dodataka i tema u pitanju. Koliko je lokalizacija u WordPress zajednici ozbiljno shvaćena možemo videti u činjenici da je WordPress trenutno u potpunosti dostupan na 59 jezika i dijalekata, a još 15 će verovatno biti pušteno u narednih danima obzirom da je procenat prevoda na više od 95%.

Kada pričamo o WordPress lokalizaciji na srpski jezik, već godinama je WordPress u potpunosti dostupan na srpskom jeziku i to isključivo na ćirilici. Uz zvanični dodatak WordPress je veoma jednostavno presloviti na latinicu.

Prošle godine je Beograd u potpunosti “ispratio” ritam zajenice kada je WPTranslation Day u pitanju, dok je se Niš priključio već nakon prvog.
Naši prevodioci su bili veoma aktivni, pa se broj dodataka i tema koje su lokalizovane na srpski jezik iz dana u dan povećava.

Ove godine smo se ipak odlučili za malo “drugačiji” format.
Naime, ovogodišnji WPTranslation day posvećujemo standardima. Kroz niz radionica, priča, “okruglih” stolova, uz pomoć filologa i lektora, pokušaćemo da definišemo najbolje načine kako da svi koji žele da pomognu u širenju WordPress-a na ćirilicu i srpski jezik, to mogu uraditi što brže i što kvalitetnije.

Same radionice i diskusije neće biti ograničene, ali pokušaćemo da ne ostavimo ne jednu temu ne pokrivenu tokom 8 sati koliko ćemo provesti u Starit centru.
Od osnovnog pitanja “Zašto da prevodim nešto što razumem”, preko “Čemu služi ta ćirilica”, pa do nekih konkretnih priča kako i zašto neke termine prevodimo ili ne prevodimo, pokušaćemo da kroz priču i konstruktivnu diskusiju postavimo neke osnovne standarde kako se prevodi WordPress na srpski jezik.

Još jedna novina je i da po prvi put meetup organizujemo za vikend, kao i da neće biti “klasičnih” predavanja. Hoćemo da čujemo Vas, koja su Vaša razmišljanja kada se radi o WordPress zajednici u Srbiji. Na koji način Vi koristite WordPress?

Satnica:

12:00 – 18:00    | Global WordPress Translations Day
18:00 – 20:00   | #WPBGD WordPress Meetup

Molimo Vas da svoje prisustvo prijavite na meetup strani dešavanja
meetup.com

About the author

Nemanja Cimbaljević

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

@WPSerbia

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 106 other subscribers

%d bloggers like this: